top of page
  • Εικόνα συγγραφέαKARMA Water

Ψάχνεις Φίλτρα Νερού; Τι επιλογές υπάρχουν και γιατί είναι αναγκαία;

Το φιλτραρισμένο νερό στο σπίτι και τον επαγγελματικό σας χώρο δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αποτελεί πρωταρχική ανάγκη! 


Φίλτρα Νερού στην Κύπρο KARMA Water Filters

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Στην αγορά, υπάρχουν διάφορα είδη φίλτρων τα οποία είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένη χρήση. Τα πιο διαδεδομένα φίλτρα νερού είναι τα φίλτρα κατακράτησης στερεών, τα φίλτρα ενεργού άνθρακα για κατακράτηση των χημικών ουσιών και τα φίλτρα/μεμβράνες τα οποία καταπολεμούν το μικροβιολογικό φορτίο. Αναλόγως της ποιότητας του νερού στην κάθε περιοχή, μπορούν να τοποθετηθούν τα κατάλληλα φίλτρα. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευση και τις πιστοποιήσεις που διαθέτει το κάθε φίλτρο. Οι ελάχιστες πιστοποιήσεις που εμείς ως ειδικοί αποδεχόμαστε έτσι ώστε να πούμε ότι ένα φίλτρο είναι καλό, είναι η πιστοποίηση NSF. Μπορεί η πιστοποίηση να αφορά το ίδιο το φίλτρο ή τα υλικά που είναι κατασκευασμένο.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό οι καταναλωτές να μην εμπιστεύονται φίλτρα τα οποία δεν έχουν οποιεσδήποτε σημάνσεις για απόδειξη καλής ποιότητας. Πιθανόν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα ή ακόμη η διάρκεια ζωής τους να είναι ελάχιστη.Τοποθέτηση Φίλτρων

Τα φίλτρα θεωρούμε ότι είναι αναγκαία να τοποθετούνται στο σπίτι, την επιχείρηση και τον επαγγελματικό χώρο. Ο κύριος λόγος που το νερό χρειάζεται επεξεργασία πριν το χρησιμοποιήσουμε είτε ως πόσιμο, είτε στο ντους, είτε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, είναι ότι επιβαρύνεται με διάφορους ρύπους εφόσον οι σωληνώσεις και τα ντεπόζιτα του κτιρίου δεν συντηρούνται (από την εμπειρία μας, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση 1-2 φορές τον χρόνο). Επίσης, σε περιπτώσεις που υπάρχουν στερεά (ιζήματα), χλώριο, παθογόνα κ.α αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται.


Μόνο η #KARMA_Water προτείνει:

1. Φίλτρο κεντρικής παροχής το οποίο τοποθετείται αμέσως μετά τον μετρητή ("ρολόι") για κατακράτηση των στερεών υπολειμμάτων που πιθανόν να υπάρχουν στο νερό.

2. Φίλτρο για το πόσιμο νερό το οποίο τοποθετείται στην παροχή του πόσιμου νερού. Υπάρχουν διάφορες μεθόδοι φιλτραρίσματος που επεξηγούνται πιο κάτω.

3. Αποσκληρυντή νερού ο οποίος τοποθετείται πριν από το ντεπόζιτο νερού για αφαίρεση της σκληρότητας (άλατα) και προστασία των διαφόρων μηχανημάτων π.χ. πλυντήρια  αλλά και επιφανειών π.χ είδη υγιεινής.

4. Φίλτρο ντους το οποίο τοποθετείται στην ντουσιέρα και σταματά το χλώριο

5. Να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση της υδραυλικής εγκατάστασης και του ντεποζίτου νερού 1-2 φορές τον χρόνο.

(Σημείωση: Το χλώριο ή οποιονδήποτε άλλο απολυμαντικό υγρό π.χ. Διοξείδιο του Χλωρίου, θα πρέπει να υπάρχει στις σωληνώσεις και στο ντεπόζιτα έτσι ώστε να προστατεύεται το νερό. Θα πρέπει να αφαιρείται πριν το χρησιμοποιήσουμε).


Είδη Φίλτρων


1. Φίλτρα Κεντρικής Παροχής

Φίλτρα Στερεών (Πολυπροπυλένιο)

Τα φίλτρα κεντρικής παροχής τοποθετούνται ακριβώς στο σημείο όπου εισέρχεται το νερό στο κτίριο, μετά τον μετρητή του νερού. Τα φίλτρα αυτά κατακρατούν τα στερεά υπολείμματα όπως άμμο, λάσπη, σκουριές που πιθανόν να υπάρχουν μέσα στο νερό. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η υδραυλική εγκατάσταση του κτιρίου καθώς επίσης και το ντεπόζιτο αποθήκευσης απο τα στερεά υπολείμματα.


2. Αποσκληρυντές Νερού

Οι αποσκηρυντές νερού είναι αναγκαίοι σε κάθε σπίτι εκεί και όπου το νερό είναι «σκληρό». Με απλά λόγια, η σκληρότητα του νερού είναι η περιεκτικότητα διαλυμένων αλάτων κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου, η οποία σίγουρα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η σκληρότητα του νερού δημιουργεί διάφορα προβλήματα εναπόθεσης αλάτων, γνωστό ως «πέτρα», σε διάφορες επιφάνειες. Για παράδειγμα στα τζάμια και στα είδη υγιεινής παρατηρούμε στίγματα αλάτων. Επίσης, στα πλυντήρια, τους λέβητες και στους βραστήρες η δημιουργία της «πέτρας» αποτρέπει την ομαλή λειτουργία με αποτέλεσμα την φθορά τους. Συνεπώς, οι αποσκληρυντές νερού χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις όπου το σκληρό νερό δημιουργεί διάφορα προβλήματα ’’πέτρας’’, αποτρέποντας έτσι την σωστή λειτουργία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν νερό και γενικά του κτιρίου.

Η μόνη λύση για 100% αντιμετώπιση του προβλήματος της σκληρότητας του νερού είναι η τοποθέτηση αποσκληρυντή νερού. 


3. Φίλτρα Πόσιμου Νερού


Φίλτρα Άνθρακα

Τα φίλτρα πεπιεσμένου ενεργού άνθρακα τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και φιλτράρουν το νερό της παροχής. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τις κακές οσμές, γεύση και χημικές ουσίες, που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο νερό. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα φίλτρα άνθρακα τα οποία μπορούν να κατακρατήσουν διάφορα μικρόβια και παθογόνους μικρο-οργανισμούς, αναλόγως του μεγέθους του πορώδες του φίλτρου. Γνωστές μάρκες φίλτρων άνθρακα είναι αυτά των εταιρειών Omnipure (USA) και KX Technologies (USA).


Κεραμικά Φίλτρα

Τα κεραμικά φίλτρα αποτελούν μία πολύ καλή λύση για φιλτραρισμένο νερό στην βρύση. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των πόρων του φίλτρου καθώς επίσης και η πολύπλοκη «διαδρομή» του νερού μέσα από το φίλτρο, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το φιλτράρισμα. Η κεραμική τεχνολογία συνδυάζει και τα δύο, γεγονός που καθιστά το κεραμικό φίλτρο ιδανικό για άριστο φιλτράρισμα, μέχρι και 99,99% των παθογόνων μικρο-οργανισμών. Πολύ γνωστά είναι τα φίλτρα DOULTON της εταιρείας Fairey Ceramics (UK) τα οποία αποτελούνται από το κεραμικό περίβλημα εξωτερικά και αντιβακτηριδιακή φόρμουλα με ενεργό άνθρακα εσωτερικά.


Φίλτρα (Μεμβράνη) τεχνολογίας Ultra Filtration

Πρόκειται για φίλτρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν οποιοδήποτε μικροβιολογικό φορτίο που έχει διάμετρο μέχρι και 0.01 micron (χιλιοστό του χιλιοστού). Λόγω του ότι τα φίλτρα αυτά δεν κατακρατούν οποιαδήποτε χημικά, στερεά, γεύση ή οσμές, συνήθως τοποθετούνται μαζί με τα φίλτρα ενεργού άνθρακα.


Λάμπα Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV)

Οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας παράγουν μικροβιοκτόνο φως έτσι ώστε να σκοτώνουν τα μικρόβια που υπάρχουν στο νερό. Οι λάμπες αυτές για να έχουν 100% απόδοση θα πρέπει να τοποθετούνται στο τελευταίο σημείο εξόδου (βρύση) και μετά από μία σειρά φίλτρων προ-επεξεργασίας.


Συστήματα Αντίστροφης Όσμωσης

Θεωρείται η πιο αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδος φίλτρανσης του νερού η οποία χρησιμοποιείται από εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μέθοδος φιλτραρίσματος είναι κατάλληλη ακόμα και όταν το νερό το οποίο διοχετεύεται στο κτίριο διέρχεται διαμέσου ντεπόζιτου αποθήκευσης. Είναι μία φυσική μέθοδος φιλτραρίσματος του νερού χωρίς προσθήκη οποιοδήποτε χημικών. Το νερό διέρχεται από φίλτρα στερεών και άνθρακα ενώ στη συνέχεια περνά διαμέσου της μεμβράνης, η οποία έχει διάμετρο περίπου 0.0001 micron (χιλιοστά του χιλιοστού). Στην συνέχεια το νερό φυλάσσεται σε ντεπόζιτο αποθήκευσης χωρητικότητας 10 λίτρων περίπου. Όταν ανοιχτεί η βρύση για να γεμίσουμε ένα ποτήρι νερό, τότε το νερό από το ανοξείδωτο ντεπόζιτο αποθήκευσης του συστήματος, περνά από το τελευταίο στάδιο φίλτρου ενεργού άνθρακα. Το νερό το οποίο φιλτράρεται από ένα σύστημα τέτοιου τύπου, είναι πεντακάθαρο, κρυστάλλινο, χωρίς οποιοδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό, χωρίς στερεά και χρωστικές-χημικές ουσίες, χωρίς βαριά μέταλλα και φυτοφάρμακα. Επίσης, το σύστημα κάνει το νερό μαλακό και δεν μένουν υπολείμματα αλάτων, π.χ στον βραστήρα νερού. Επίσης, προτείνεται να τοποθετείται αλκαλικό φίλτρο εμπλουτισμού διαφόρων μεταλλικών στοιχείων, έτσι ώστε το νερό να εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία π.χ μαγνήσιο και ασβέστιο.


Φίλτρα Ντους

Υπάρχουν διάφορα φίλτρα ντους στην αγορά τα οποία τοποθετούνται στην βρύση του μπάνιου κυρίως για να κατακρατούν τα χημικά (χλώριο). Όσο περισσότερα και διαφορετικά επίπεδα φιλτραρίσματος διαθέτει τόσο περισσότερη φίλτρανση γίνεται. Για παράδειγμα ένα καλό φίλτρο ντους θα πρέπει να κατακρατεί τα στερεά, τα χημικά και τα μικρόβια.

Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες κατηγορίες φίλτρων νερού αναλόγως της χρήσης τους. Το σημαντικό είναι η ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται καθώς επίσης και οι πιστοποιήσεις που διαθέτουν.

1.177 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page