top of page
  • Εικόνα συγγραφέαKARMA Water

Καλοκαίρι, καύσωνας και...νερό. Ενημερωθείτε σωστά!


Φίλτρα Νερού KARMA Water Filter

Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα με την ισορροπημένη διατροφή για την υγεία και ευεξία μας. Το νερό είναι αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού μας βάρους και συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Γιατί το καλοκαίρι διψάμε και πίνουμε περισσότερα υγρά; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αποβολής του νερού από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα και οι περισσότεροι από εμάς αναφέρουν ότι παράλληλα με την ανάγκη για περισσότερα υγρά. Η τάση, λοιπόν, να ζητάμε και να πίνουμε περισσότερα υγρά την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι τυχαία, καθώς το νερό είναι συστατικό της διατροφής μας το οποίο δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε και χρειάζεται να το προσλαμβάνουμε συνέχεια.

για πεντακάθαρο, υγιεινό νερό όλες τις ώρες

Η ζέστη μπορεί να μου μειώσει την όρεξη; Πράγματι, συνηθίζεται, να μειώνεται η όρεξή μας σε απάντηση των υψηλών θερμοκρασιών. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά εάν η τάση να μειώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού είναι λόγω μείωσης της όρεξης ή απλά ένας ακόμα μηχανισμός ομοιόστασης που συνειδητά υιοθετούμε. Κατά την κατανάλωση ενός γεύματος παράγεται θερμότητα λόγω της διαδικασίας της πέψης. Επομένως όσο πιο «βαρύ» και δύσπεπτο είναι το γεύμα μας τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία μας και ζεσταινόμαστε. Για το λόγο αυτό η προτίμηση των φρούτων και των λαχανικών αυξάνεται σημαντικά, αφήνοντας στην άκρη λιπαρές και δύσπεπτες τροφές. Πόσο νερό πρέπει να πίνω καθημερινά για να μην αφυδατωθώ; Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, γι’ αυτό και η ποσότητα που αποβάλλεται μέσα σε ένα 24ωρο πρέπει να αναπληρώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αλλά και εξωτερικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μια ενήλικη γυναίκα με ενεργειακή πρόσληψη 2000 θερμίδων υπολογίζεται πως θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 2 λίτρα υγρών (1 ml υγρών/ 1 θερμίδα). Από αυτά, έχει υπολογιστεί ότι το 20% καλύπτεται με την κατανάλωση τροφίμων (κυρίως φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι και σούπες) και το υπόλοιπο 80% από υγρά που ισοδυναμεί με περίπου 6-8 ποτήρια υγρών.

για πεντακάθαρο, υγιεινό νερό όλες τις ώρες

Τι κίνδυνο διατρέχω αν δεν καταναλώσω επαρκή ποσότητα υγρών; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έννοια της σωστής ενυδάτωσης δεν περιορίζεται μόνο στο να αποφύγουμε να πάθουμε θερμοπληξία το καλοκαίρι. Η επαρκής ενυδάτωση έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει της νοητικές μας λειτουργίες. Επίσης η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μας (τοξίνες) και ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου. Κι αν δε έχω διάθεση να πιώ νερό; Σίγουρα, δεν μπορείτε να περιμένετε να διψάσετε. Έχει φανεί ότι όταν αρχίζουμε να διψάμε, ήδη έχουμε υποστεί κάποιου βαθμού αφυδάτωση. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και αυτοί που αποφεύγουν το νερό είτε γιατί δε θυμούνται είτε δεν επιθυμούν να πιουν την απαραίτητη ποσότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α, εκτός από το νερό, ενυδατική δράση έχουν όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά εφόσον περιέχουν κατά 85%-99% νερό. Όσον αφορά στη διουρητική δράση της καφεΐνης και την άποψη ότι προκαλεί αφυδάτωση, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η διουρητική αυτή δράση είναι ήπια και παροδική, και συνεπώς, δεν μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

για πεντακάθαρο, υγιεινό νερό όλες τις ώρες

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι, εκτός από νερό, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί πάντα την πρώτη μας επιλογή, μπορούμε να επιλέξουμε ένα καφέ ή ένα παγωμένο τσάι και όταν διψάμε, κάποιο χυμό ή αναψυκτικό -κατά προτίμηση τύπου light- και να τα προσθέσουμε στο «μετρητή» των καθημερινών μας αναγκών.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.


Διαβάστε Επίσης


 

ΠΗΓΗ: www.nutrimed.gr

371 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page