Τρόποι επεξεργασίας υδάτων και απολύμανσής τους

August 8, 2017

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ρητώς πως το νερό δεν πρέπει να περιέχει ούτε έναν παθογόνο μικροοργανισμό, εάν αυτό προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση 

 

Μια απλή εξήγηση για το τι είναι ρύπανση των υδάτων, μπορούμε να ορίσουμε ως μια οποιανδήποτε μεταβολή στις φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες του νερού. Η μεταβολή στις παραμέτρους αυτές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, στους ζωτικούς ή φυτικούς οργανισμούς και γενικότερα στη διατάραξη της ισορροπίας των οικοσυστημάτων είτε σε μεγάλη είτε σε μικρή γεωγραφική κλίμακα. Το νερό προσβάλλεται καθημερινά από διάφορους ρύπους, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι καθόλου οφθαλμοφανείς. Μπορεί το νερό που πίνουμε να φαίνεται διαυγές, άχρωμο και άοσμο, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο κριτήριο για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι το νερό είναι ασφαλές και κατάλληλο για κατανάλωση. Με μια χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού ίσως μάθουμε την αλήθεια, η οποία μπορεί και να μας εκπλήξει με αυτά που θα αντικρίσουμε, γιατί αυτό που θεωρούμε πηγή ζωής, μερικές φορές καταλήγει στο ποτήρι μας σαν κοκτέιλ από διάφορες μολυσματικές και όχι μόνο ουσίες. Μερικές από αυτές τις ουσίες ίσως να είναι και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που επιστημονικά ορίζονται ως οι μικροοργανισμοί που προκαλούν μόλυνση ή μεταφέρουν ασθένειες σε ζωντανούς οργανισμούς. Υπάρχουν πολλά είδη μικροοργανισμών που έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν στο νερό και έτσι το καθιστούν μολυσμένο και ακατάλληλο προς πόση. Τέτοιοι μολυσματικοί μικροοργανισμοί είναι τα βακτήρια, οι ιοί, τα πρωτόζωα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ρητώς πως το νερό δεν πρέπει να περιέχει ούτε έναν παθογόνο μικροοργανισμό, εάν αυτό προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη, πόσιμο νερό ορίζεται εκείνο το οποίο χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε με προηγούμενη επεξεργασία είτε όχι, οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή του. Το πόσιμο νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς, σε ποσότητες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο, να μην είναι θολό, να μην έχει χρώμα, δυσάρεστη οσμή και γεύση. 


Διαδεδομένοι τρόποι

 

Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους τρόπους λοιπόν επεξεργασίας και απολύμανσης του πόσιμου νερού, που το καθιστούν κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι η φίλτρανσή του με φίλτρα ενεργού άνθρακα. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αρχικά τη σύγχυση που πολλοί έχουν στο μυαλό τους με τον όρο άνθρακας. Δεν πρόκειται για υδρογονάνθρακες. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη αυτής της έννοιας όταν νοούμε για φίλτρανση πόσιμου νερού, γιατί ο ενεργός άνθρακας που χρησιμοποιείται στα φίλτρα νερού, προέρχεται από τον κοκκοφοίνικα ή από τα κελύφη αμυγδάλου. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός στην φίλτρανση του πόσιμου νερού, γιατί έχει προσροφητικές ικανότητες, με αποτέλεσμα να κατακρατεί στην επιφάνειά του χημικές ενώσεις όπως το χλώριο και τα χλωροπαράγωγά του. Έτσι, λοιπόν, θα είμαστε βέβαιοι πως το νερό που πίνουμε θα είναι απαλλαγμένο από περιττές χημικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Επίσης, ένα άλλο είδος φίλτρου που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του πόσιμου νερού είναι το φίλτρο ιζημάτων. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, είναι το πολυπροπυλένιο, το οποίο έχει σπειροειδές σχήμα με το άνοιγμα των πόρων του να κυμαίνεται ανάλογα με την διάμετρο των αιωρούμενων και διαλυμένων στερεών μέσα στο νερό. Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί τα στερεά ιζήματα όπως άμμο, λάσπη, σκουριά. Με το συγκεκριμένο φίλτρο είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως το νερό που πίνουμε δεν περιέχει ανεπιθύμητα στερεά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες σίγουρα θα προκαλούσαν δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Με τα πιο πάνω φίλτρα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για καθαρό πόσιμο νερό, απαλλαγμένο από χλωρίνες και χλωροπαράγωγα, από άμμο, λάσπη και σκουριά. Είμαστε όμως απόλυτα σίγουροι πως το νερό που πίνουμε δεν περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς ή βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο; Για να αποκλείσουμε λοιπόν κάθε ενδεχόμενο στην ύπαρξη μολυσματικών ουσιών στο νερό, που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν επικίνδυνες βλάβες στον οργανισμό μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να έχουμε στη βρύση μας ακίνδυνο και ποιοτικό νερό. Η χλωρίωση του πόσιμου νερού είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος απολύμανση. Δεν σκοτώνει ακαριαία τους μικροοργανισμούς, αλλά έχει υπολειμματική δράση. Ναι, μπορούμε να μιλάμε για νερό απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πως σε μεγάλες συγκεντρώσεις ( > 0.2 mg/l) το χλώριο όταν έρθει σε επαφή με το νερό ενώνεται με διάφορα οργανικά στοιχεία, δημιουργώντας επικίνδυνες ενώσεις, όπως τα τριαλογομεθάνια (THMs), το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το χλωροφόρμιο, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για ασθένειες όπως βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι, στο ανοσοποιητικό σύστημα, αρτηριοσκλήρυνσης, καρδιακές προσβολές, μέχρι και καρκίνο.

 

Μέθοδοι απολύμανσης

 

Μια πολύ καλή μέθοδος απολύμανσης του πόσιμου νερού είναι η χρήση λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV Lamb). Ο λαμπτήρας υπεριώδους ακτινοβολίας ή αλλιώς μικροβιοκτόνο φως έχει απολυμαντική ιδιότητα. Εκπέμπει σε μήκη κύματος 100-280nm και το νερό καθώς περνά από τον λαμπτήρα αδρανοποιεί τον κυτταρικό ιστό (RNA & DNA) των μικροοργανισμών, με απλά λόγια "σκοτώνει" ακαριαία κάθε μικροοργανισμό. Έτσι, το νερό απαλλάσσεται οριστικά από οποιονδήποτε ανεπιθύμητο ζωντανό οργανισμό. Ο λαμπτήρας υπεριώδους ακτινοβολίας δεν αφαιρεί τους μικροοργανισμούς, αλλά παραμένουν στο νερό νεκροί και ακίνδυνοι αυτή τη φορά. Επίσης, δεν έχει την ιδιότητα να αφαιρεί βαρέα μέταλλα από το νερό. Έτσι, ένας συνδυασμός με φίλτρα θα ήταν μια σωστή επιλογή. Μια άλλη μέθοδος απολύμανσης του πόσιμου νερού θεωρούνται οι αποστακτήρες. Οι συσκευές αυτές εξατμίζουν και υγροποιούν ξανά το νερό, προσφέροντας έτσι αποσταγμένο-απιονισμένο νερό, χωρίς καθόλου στοιχεία, γεύση και μικροοργανισμούς. Ορισμός του απιοντισμένου νερού (deionized water): Ονομάζεται το νερό από το οποίο έχουν απομακρυνθεί όλα τα ιόντα (ανιόντα και κατιόντα). Είναι καλό για την απολύμανση του πόσιμου νερού, αλλά υστερεί σε σύγκριση με τα άλλα μέσα καθαρισμού, λόγω του ότι αφαιρεί τα πάντα από το νερό, πράγμα που δεν συνίσταται, γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται και συστατικά που βρίσκονται στο νερό. Συνεχίζοντας για την απολύμανση του πόσιμου νερού, καλό είναι να αναφερθούμε και στις συσκευές οζονισμού. Οι συσκευές αυτές δρουν ως απολυμαντικό μέσο. Η τεχνολογία του οζονισμού τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πολύ απλός αλλά και αποτελεσματικός στην απολύμανση του νερού. Παίρνουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και το προσθέτουν στο νερό, σε μορφή 03 (όζοντος). Το νερό αυτό αποκτά οξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι το νερό θα είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς και παράλληλα δρα θεραπευτικά στον οργανισμό μας. Δεν κατακρατούν όμως το χλώριο ή άλλα ανεπιθύμητα στοιχεία. Με μια συσκευή οζονισμού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το οζονισμένο νερό πρέπει κανονικά να πίνεται 10-15 λεπτά μετά τη διαδικασία οζονισμού, ώστε να διαλυθεί το όζον και να μην υπάρχει οξείδωση στον οργανισμού. Το όζον είναι ικανό να απολυμαίνει ακόμη και να αποχρωματίζει το νερό, δίδοντάς του έτσι διαύγεια, απαλλαγμένο από στερεά και μικροοργανισμούς που θα καθιστούσαν το νερό ακατάλληλο προς πόση.

 

Συστήματα Αντίστροφης Όσμωσης

 

Παράληψη θα ήταν να μην αναφερθούμε και στα συστήματα αντίστροφης όσμωσης. Κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης πόσιμου νερού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. Είναι ένας συνδυασμός από φίλτρα ενεργού άνθρακα, φίλτρο ιζημάτων, ημιπερατή μεμβράνη και αλκαλικό φίλτρο. Το σύστημα της αντίστροφης όσμωσης δεν δίδει απιονισμένο-απεσταγμένο νερό όπως δίδουν οι αποστακτήρες. Το σύστημα αυτό έχει την ιδιότητα να επεξεργάζεται το νερό τόσο χημικά όσο και μικροβιολογικά. Το φίλτρο ιζημάτων που περιλαμβάνει έχει την ιδιότητα να κατακρατεί (αποκόπτει) στερεά υπολείμματα όπως άμμο, λάσπη, σκουριές με διάμετρο μεγαλύτερη των 1 mikron (χιλιοστό του χιλιοστού). Επίσης, περιλαμβάνει ενεργό άνθρακα, ο οποίος έχει τις ιδιότητες να προσροφά χημικές ουσίες από το νερό, όπως το χλώριο, τα χλωροπαράγωγα, τις δυσάρεστες οσμές και γεύση. Επιπλέον, το πιο σημαντικό μέρος αυτού του συστήματος είναι η ημιπερατή μεμβράνη (η επεξεργασία του νερού μέσω της μεμβράνης γίνεται με διαχωρισμό και όχι με τη μέθοδο της εξάτμισης - απιονισμού). Η μεμβράνη έχει σπειροειδή μορφή με διάμετρο 0,0001 micron, αποτέλεσμα αυτού είναι να αποκόπτει και να απορρίπτει από το πόσιμο νερό όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ιούς (το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0,02-0,4 micron) και βακτήρια (το μέγεθος τους κυμαίνεται από 1-4 micron), που τυχόν να υπάρχουν στο νερό, καθώς επίσης και να αφαιρεί σε μεγάλο ποσοστό από το νερό τη σκληρότητά του (την πέτρα). Η μεμβράνη του συστήματος δεν αφαιρεί εξολοκλήρου τα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή δεν αφαιρεί 100% όλα τα ανιόντα και κατιόντα του νερού έτσι ώστε να τα μηδενίζει, αλλά τα μειώνει ποσοστιαία.


Ακόμη ένα καλό και ποιοτικό σύστημα αντίστροφης όσμωσης περιλαμβάνει και αλκαλικό αντιοξειδωτικό φίλτρο (mineral antioxidant filter), το οποίο έχει την ιδιότητα να προσθέτει με φυσική μέθοδο μερικά συστατικά τα οποία είναι ωφέλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο. Εκτός αυτού, έχει την ιδιότητα να δίδει αλκαλικότητα στο νερό, αυξάνοντας το πεχά (pΗ) από 7,5-9,5 (μέγιστο όριο της νομοθεσίας για το πεχά είναι 9,5). Το σύστημα αυτό μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας για διπλή προστασία από τις μολυσματικές ουσίες, που τυχόν να υπάρχει στο νερό. Με το σύστημα της αντίστροφης όσμωσης το πόσιμο νερό ανεπιφύλακτα είναι πάντοτε καθαρό και υγιεινό. Είναι απαλλαγμένο από κάθε ανεπιθύμητο στοιχείο ή μικροοργανισμό, το οποίο θα μπορούσε να ήταν επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εν κατακλείδι, αυτοί είναι εν συντομία οι γνωστότεροι τρόποι βελτίωσης του πόσιμου νερού. Πριν κάποια χρόνια, το θέμα του πόσιμου νερού δεν ήταν προτεραιότητα κι ένα καλό φίλτρο εθεωρείτο πολυτέλεια. Πλέον όμως δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, είναι βασική βιοτική ανάγκη. Ψάξτε να βρείτε το καλύτερο που μπορείτε, ώστε να το προσφέρετε στον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Όχι το φθηνότερο ή εκείνο που "ταιριάζει" στην κουζίνα σας ή το πιο διαφημισμένο, αλλά το καλύτερο δυνατόν. Γιατί το νερό είναι πηγή ζωής!
(Το άρθρο αυτό γράφτηκε σε απάντηση ρεπορτάζ του "Π" για τα φίλτρα νερού και τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής).

 

 

*Engineering Manager BSc Γεωλογία & Γεωπεριβάλλον ΜEng Μηχανικός Περιβάλλοντος  

 

Πηγή: https://politis.com.cy/article/tropi-epexergasias-idaton-ke-apolimansis-tous

 

 

 

Please reload

Featured Posts

ΘΕΡΜΟΨΥΚΤΕΣ ΝΕΡΟΥ - Η νέα τάση για ζεστό και κρύο φιλτραρισμένο νερό

August 6, 2019

1/2
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload