top of page

Διατροφή και ομορφιά



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί μήπως η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την ομορφιά μας και την εξωτερική μας εικόνα; Εμείς οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές έχουμε μάθει να συνδέουμε τη διατροφή με τη φυσική μας κατάσταση και συγκεκριμένα το σωματικό βάρος, το σχήμα του σώματος και την ύπαρξη ή όχι παραπανίσιων κιλών. Πέρα όμως από τη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης, οι διατροφικές μας επιλογές και συμπεριφορές μπορούν να συμβάλουν και στην ενίσχυση και διατήρηση της εξωτερικής μας εικόνας και ειδικότερα της ομορφιάς μας.


Η διατροφή αναμφίβολα συνδέεται με την εικόνα του σώματός μας και τον σωματότυπό μας. Οι λανθασμένες επιλογές τροφών, οι κακοί συνδυασμοί και η υπερβολική πρόσληψη μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αυξημένο σωματικό βάρος. Αντίθετα, η επιλογή μιας ποικιλίας τροφών και η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και κατ’ επέκταση ένα όμορφο σώμα. Η κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μας παρέχουν ένα γραμμωμένο σώμα, μια επίπεδη κοιλιά, όμορφα καλοσχηματισμένα μπράτσα και μηρούς.


Δέρμα – Μαλλιά – Νύχια

Η ισορροπημένη διατροφή και οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων παρέχουν στο σώμα τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας, ζωντανών μαλλιών και υγιών νυχιών. Ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών, τη βελτίωση της κλινικής εικόνας και τη θεραπεία ποικίλων δερματολογικών παθήσεων. Η ποικιλία και η ισορροπία στα καθημερινά μας γεύματα μπορούν να μας εξασφαλίσουν δέρμα σφριγηλό, ενυδατωμένο και λαμπερό.


Τροφές και ομορφιά

Η υγεία του σώματος είναι συνδεμένη με τη διατροφή, τις θρεπτικές τροφές, την ποιότητα και τη σωστή ποσότητα. Πολλά είδη τροφών φαίνεται να συνδέονται με τη γενικότερη υγεία του σώματος, του δέρματος και κατ’ επέκταση της ομορφιάς:

  • Super foods: Τα λεγόμενα super foods (μέλι, καρότα, αβοκάντο, berries, κινόα, πορτοκάλια, μαύρη σοκολάτα) περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά τα οποία προσφέρουν στο δέρμα αντιοξειδωτικούς, αντιγηραντικούς, αντικαρκινικούς παράγοντες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

  • Πράσινο τσάι: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, επιβραδύνει τη βλάβη του DNA και προλαμβάνει τις κακές συνέπειες των ηλιακών ακτινών.

  • Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες είναι ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας του δέρματος.

  • Φρούτα και λαχανικά: Βάζοντας στη διατροφή μας χρώμα προσθέτουμε ταυτόχρονα ποικιλία από βιταμίνες. Η μεγάλη περιεκτικότητα των φρούτων και λαχανικών σε βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής.

  • Αμύγδαλα: Μια χούφτα αμύγδαλα αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος και προσφέρει ενυδάτωση σε ξηρά και ταλαιπωρημένα δέρματα.

  • Νερό: Καταναλώνουμε ικανοποιητική ποσότητα νερού για αποφυγή της αφυδάτωσης και της θαμπής επιδερμίδας

Ας φροντίσουμε τον οργανισμό μας με σωστές επιλογές. Η ενίσχυση της φυσικής μας κατάστασης με σωστή διατροφή, άσκηση, επαρκή ποιοτικό ύπνο και η ταυτόχρονη αποφυγή αλατιού, ζάχαρης και αλκοόλ μπορούν να μας προσφέρουν ευεξία και ομορφιά.

Εξάλλου η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται όχι μόνο με τη διατροφή αλλά και με την καλή ψυχολογία. Ένας υγιής σωματικά και ψυχικά οργανισμός είναι ένας οργανισμός γεμάτος ενέργεια. Άτομα που νιώθουν όμορφα με το σώμα τους και κατ’ επέκταση τα κιλά και το βάρος τους έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και θετική διάθεση. Ενημερωθείτε λοιπόν, οργανώστε σωστά τη διατροφή σας, βάλτε στόχους διατροφής και άσκησης, φορέστε το καλύτερο σας χαμόγελο και να είστε σίγουροι ότι η εμφάνισή σας θα σας ανταμείψει.

Δρ Αναστασία Περίκκου


Πηγές:

Pappas A, Liakou A, Zouboulis CC. Nutrition and skin. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sep;17(3):443-448. doi: 10.1007/s11154-016-9374-z. PMID: 27401878. Katta R, Huang S. Skin, Hair and Nail Supplements: An Evidence-Based Approach. Skin Therapy Lett. 2019 Sep;24(5):7-13. PMID: 31584785.


Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή: Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Πηγή Άρθρου: https://www.paideiasvima.com/


Ευχαριστούμε την Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή για την συγκατάθεσή της στην αναπαραγωγή του άρθρου.

362 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page