top of page
  • Εικόνα συγγραφέαKARMA Water

Αντίστροφη Όσμωση - μύθοι & πραγματικότητες για το καλύτερο σύστημα φιλτραρίσματος στον κόσμο

Έγινε ενημέρωση: 25 Σεπ 2020



Η αντίστροφη όσμωση γενικά απομακρύνει το αλάτι, το μαγγάνιο, το σίδηρο, το άλευρο, τον μόλυβδο και το ασβέστιο (Binnie et al., 2002). Τα περισσότερα μεταλλικά συστατικά του νερού είναι φυσικά μεγαλύτερα από τα μόρια του νερού και παγιδεύονται από την ημι-διαπερατή μεμβράνη και απομακρύνονται από το πόσιμο νερό όταν φιλτράρονται μέσω RO (AllAboutWater.org, 2004). Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές ανησυχούν για την αφαίρεση μετάλλων και ιχνοστοιχείων από το πόσιμο νερό τους.


Η Αντίστροφη όσμωση αφαιρεί τα μεταλλικά στοιχεία

Η αντίστροφη όσμωση (RO) απομακρύνει περισσότερο από το 90-99,99% όλων των μολυσματικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ματάλλων από την παροχή πόσιμου νερού (βλ. Σχήμα 1). Η αντίστροφη όσμωση απομακρύνει τα μέταλλα επειδή έχουν μεγαλύτερα μόρια από το νερό. Το θέμα των μετάλλων και της μεθόθου της αντίστροφης όσμωσης δημιούργησαν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των επαγγελματιών του νερού και της υγείας ανά το παγκόσμιο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε διευκρίνιση ότι η πλειονότητα των υγιών μεταλλικών στοιχείων που απαιτούνται για το ανθρώπινο σώμα προέρχεται κυρίως από τροφές ή διατροφικές συμπληρωματικές πηγές και όχι από το πόσιμο νερό βρύσης. Επιπλέον, τα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Τα στοιχεία είναι ισχυρά ότι το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα (WQA, 2011). Ωστόσο, είναι ένα αδύναμο επιχείρημα που υποδηλώνει ότι πρέπει να καλύψουμε αυτήν την ανεπάρκεια μέσω της κατανάλωσης νερού (WQA, 2011). Το νερό της βρύσης παρουσιάζει μια ποικιλία ανόργανων μετάλλων τα οποία το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει (Misner, 2004). Η παρουσία τους είναι ύποπτη σε ένα ευρύ φάσμα εκφυλιστικών ασθενειών, όπως σκλήρυνση των αρτηριών, αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή, γλαύκωμα, καταρράκτης, απώλεια ακοής, εμφύσημα, διαβήτης και παχυσαρκία. Τα μέταλλα που είναι διαθέσιμα στο νερό, ειδικά σε "σκληρό" νερό βρύσης, απορροφώνται ελάχιστα ή απορρίπτονται από περιοχές κυτταρικού ιστού και, εάν δεν εκκενωθούν, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή απόφραξη και εσωτερική βλάβη (Dennison, 193; Muehling, 1994; Banik , 1989).




Οργανικά VS ανόργανων μεταλλικών στοιχείων

Υπάρχουν δύο τύποι μετάλλων στο νερό, τα οργανικά και τα ανόργανα. Η ανθρώπινη φυσιολογία έχει βιολογική συνάφεια με τα οργανικά μέταλλα. Τα περισσότερα οργανικά μέταλλα για τις λειτουργίες του σώματός μας προέρχονται από φυτικές τροφές (Misner, 2004) Ένα αναπτυσσόμενο φυτό μετατρέπει τα ανόργανα μέταλλα από τα εδάφη σε ένα χρήσιμο οργανικό μεταλλικό στοιχείο (Misner, 2004). Όταν ένα οργανικό μέταλλο (από φυτική τροφή) εισέρχεται στο στομάχι, πρέπει να προσκολληθεί σε ένα συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης (χηλίωση) για να απορροφηθεί, τότε αποκτά πρόσβαση στις περιοχές ιστού όπου χρειάζεται (Misner, 2004). Μόλις ένα φυτικό μέταλλο εκχωρηθεί εντός του σώματος, χρησιμοποιείται ως συνένζυμο για τη σύνθεση σωματικών υγρών, για το σχηματισμό κυττάρων αίματος και οστών και για τη διατήρηση υγιών νεύρων (Balch & Balch 1990).


Η αντίστροφη όσμωση επηρεάζει ελάχιστα το pH του νερού

Τα επίπεδα του pH του νερού θα αλλάξουν αυτόματα όταν καταναλώνεται και έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα στο στομάχι σας (Wise, 2011). Ακόμα και με άδειο στομάχι, το οξύ του στομάχου σας από μόνο του είναι ήδη αρκετές φορές πιο όξινο από το νερό RO (pH 6-8) με επίπεδο pH 2 (Wise, 2011). Το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει συνεχώς τα επίπεδα του pH για να βρει ισορροπία και εξισορρόπηση (βλ. Σχήμα 2). Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, θα διατηρεί πάντα μια ουδέτερη ισορροπία pH 7,4 (Wise, 2011). Το υγιές σώμα είναι πολύ ανθεκτικό και θα αποκαταστήσει το ομοιοστατικό pH αρκετά γρήγορα και εύκολα (Wise 2011). Τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά έχουν συνήθως επίπεδο pH 2,5, ο χυμός πορτοκαλιού έχει pH 3 και ο καφές έχει επίπεδο pH 4 και πίνουμε αυτά τα ποτά όλη την ώρα χωρίς προβλήματα (Wise, 2011).




Συμπέρασμα

Το νερό που φιλτράρεται ή υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω της Αντίστροφης Όσμωσης είναι καθαρό και υγιές. Το σύστημα επεξεργασίας Αντίστροφης Όσμωσης είναι αυτή τη στιγμή η μόνη τεχνολογία που μπορεί να απομακρύνει τους περισσότερους ρύπους (π.χ Συνταγογραφούμενα φάρμακα και υπερχλωρικό άλας) συμπεριλαμβανομένων άλλων μολυσματικών ουσιών (π.χ αρσενικό, κυανίδιο και φθόριο) που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με άλλες μεθόδους φίλτρανσης. Η μη κατάποση επιβλαβών ανόργανων μετάλλων σημαίνει ότι το σώμα δεν θα πιέζεται πλέον με την προσπάθεια να απορροφήσει κάτι που δεν έπρεπε να είναι εκεί από την αρχή (Wise, 2011). Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για την απομάκρυνση των μεταλλικών στοιχείων από το σύστημα Αντίστροφης Όσμωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO (2009) και WQA (2011) επεσήμαναν ότι το ανθρώπινο σώμα λαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των ορυκτών από τρόφιμα ή συμπληρώματα και όχι από πόσιμο νερό.







1.178 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page