top of page
  • Εικόνα συγγραφέαKARMA Water

Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από το σκληρό νερό

Νοιώθετε την επιδερμίδα σας λεία και αναζωογονημένη μετά το ντους, ή μήπως παρουσιάζει ξηρότητα και κνησμό; Μπορεί ο υπαίτιος να είναι το σκληρό νερό. Παρακάτω εξετάζουμε αυτόν τον τύπο νερού και τι μπορείτε να κάνετε για την προστατεύσετε.

Waterboss water softener Cyprus αποσκληρυντές νερού Κύπρος KARMA

Το σκληρό νερό είναι ένας τύπος νερού που, ανάλογα με την εκάστοτε τοποθεσία, αποτελείται από διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και μέταλλα(1). Η συσσώρευσή τους γίνεται φυσικά, καθώς το νερό διέρχεται από ασβεστόλιθο, χώμα και άμμο συλλέγοντας μεταλλικά στοιχεία κατά τη ροή του στα υπόγεια ύδατα. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την επιδερμίδα; Ενώ είναι ασφαλές για κατανάλωση και για πλύσιμο, τα συστατικά του μπορεί να συσσωρευθούν στην επιδερμίδα, καθιστώντας την ευάλωτο σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό για το πώς να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από το σκληρό νερό.


Ποιες οι επιπτώσεις του σκληρού νερού στην επιδερμίδα;

Αυτός ο τύπος νερού έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την επιδερμίδα και μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα και τις δερματικές παθήσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στον δερματικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδερμίδα δεν προστατεύεται αποτελεσματικά ενάντια στους επιβλαβείς ρύπους(2) και, κατά συνέπεια, γίνεται πιο ευάλωτη σε προβλήματα όπως:


Ξηρότητα Το σκληρό νερό προκαλεί ερεθισμούς στην επιδερμίδα, επειδή δεν διαλύει σωστά τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα καθαρισμού. Αυτό σημαίνει ότι μένουν υπολείμματα σαπουνιού στην επιδερμίδα, τα μαλλιά, τα πιάτα και τα ρούχα(3). Κατά συνέπεια, η επιδερμίδα μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα, κνησμό και ερεθισμούς λόγω της απώλειας της υγρασίας και της διαταραχής στην παραγωγή σμήγματος (το οποίο λιπαίνει την επιδερμίδα). «Το σκληρό νερό μπορεί ακόμη και να διεισδύσει στην επιδερμίδα (την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος) και να αλλοιώσει το λιπιδικό στρώμα, προκαλώντας ξηρότητα», λέει η Δρ. Roos.


Δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι πιο δύσκολο να κάνετε καλό αφρό με σκληρό νερό, δύο είναι τα προβλήματα που προκύπτουν: απαιτείται συχνά περισσότερο σαπούνι για τον καθαρισμό, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα· και δυσχεραίνεται η διάλυση του σαπουνιού, με αποτέλεσμα να μένουν κατάλοιπα.


Δερματικές παθήσεις Όταν το σαπούνι δεν ξεπλένεται αποτελεσματικά, αφήνει υπολείμματα στην επιδερμίδα, καθώς και νεκρά κύτταρα και ρύπους. Αυτά μπορεί να συσσωρευθούν στην επιδερμίδα φράσσοντας τους πόρους, όπως ακριβώς φράσσουν και οι σωλήνες του ντους σας. «Αυτό συμβαίνει όταν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας παγιδεύονται, οδηγώντας στον σχηματισμό σπυριών που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις και επιδείνωση δερματικών παθήσεων όπως η ακμή», εξηγεί η Δρ. Roos.


Η διαμονή σε περιοχή με σκληρό νερό σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, γνωστής και ως έκζεμα(2). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπολείμματα που αφήνει το σκληρό νερό στην επιδερμίδα συμβάλλουν στην αύξηση της διαδερμικής απώλειας νερού (τα επίπεδα υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος) και στον ερεθισμό, όπως ο κνησμός. Αυτή η δυσλειτουργία του φραγμού μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εκζέματος(2), μιας φλεγμονώδους, χρονίως υποτροπιάζουσας διαταραχής του δέρματος που, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνεται από το περιβάλλον(1).


Πώς μπορείτε να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις του σκληρού νερού στην επιδερμίδα;

Τρία είναι τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από το σκληρό νερό και τις επιπτώσεις του:


Η εγκατάσταση ενός αποσκληρυντή νερού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ξηρότητας και εκζέματος(2). Εφόσον αυτό το νερό χρησιμοποιείται για κάθε είδους καθαρισμό, αυτό ισχύει για τα ρούχα και τα πιάτα σας, αλλά ιδίως για την επιδερμίδα σας. Το μαλακό νερό καθιστά ευκολότερη τη δημιουργία αφρού, πράγμα που σημαίνει ότι το σαπούνι λειτουργεί αποτελεσματικά και πλένει εύκολα, χωρίς να αφήνει υπολείμματα. «Το να κάνετε το νερό πιο μαλακό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους ερεθισμούς και να βελτιώσετε την ποιότητα της επιδερμίδας σας», εξηγεί η Δρ. Roos.


Κάντε ντους σωστά

Η θερμοκρασία και η διάρκεια του ντους παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας. «Το σκληρό νερό και το σαπούνι καταπονούν τη επιδερμίδα, ειδικά αν πλένεστε με πολύ ζεστό νερό», λέει η Δρ. Roos. Έτσι, αποφύγετε τα μεγάλα ντους με καυτό νερό που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα διάφορα προβλήματα, όπως την ξηρότητα των μαλλιών και της επιδερμίδας. Επιπλέον, μην κάνετε πολύ συχνά απολέπιση (όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα), ειδικά αν έχετε πολύ ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, καθώς αυτό μπορεί να εντείνει τις επιπτώσεις του σκληρού νερού.


Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης

Επιλέξτε μια απαλή λοσιόν για τον καθαρισμό της επιδερμίδας σας: το σαπούνι έχει την ικανότητα να δεσμεύει και να καταστρέφει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. «Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε μια αφρίζουσα λοσιόν καθαρισμού για ξηρή επιδερμίδα, ιδανικά μία που να παγιδεύει τα σωματίδια του σκληρού νερού», λέει η Δρ. Roos. Μετά το ντους, σφουγγίξτε απαλά την επιδερμίδα σας αντί να τρίβετε δυνατά.


Και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας μετά το ντους, για να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις του σκληρού νερού. «Μια γενναιόδωρη στρώση ενυδατικής κρέμας μπορεί να συμβάλει στην επανόρθωση του δερματικού φραγμού του δέρματος, σφραγίζοντας την υγρασία και βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης», εξηγεί η Δρ. Roos. «Επιπλέον, η Βιταμίνη C μπορεί να αναζωογονήσει τη θαμπή επιδερμίδα, ενώ η Βιταμίνη Α ή η Ρετινόλη θα απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που γίνονται πιο ορατές λόγω της αφυδάτωσης της επιδερμίδας», καταλήγει. Σε κάθε περίπτωση, αν αισθανθείτε την οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της επιδερμίδας σας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο· εκείνος θα απαντήσει σε κάθε σας προβληματισμό και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την επιδερμίδα σας φωτεινή και υγιή.


Πηγή: www.vichy.gr


Πηγές από www.vichy.gr


1. Sengupta, P. 'Potential Health Impacts of Hard Water' στο International Journal of Preventive Medicine 4.8 (2013) σ. 866-875 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775162/]

2. Danby, S.G. et al, 'The Effect of Water Hardness on Surfactant Deposition after Washing and Subsequent Skin Irritation in Atopic Dermatitis Patients and Healthy Control Subjects.' στο Journal of Investigative Dermatology 138.1 (2018) σ 68-77 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28927888]

3. Thomas, K.S. et al, 'A Randomised Controlled Trial of Ion-Exchange Water Softeners for the Treatment of Eczema in Children' στο PLOS Medicine 8.2 (2011) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039684/PLoS Med. 2011 Feb; 8(2): e1000395.]


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.



Διαβάστε Επίσης

490 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page